Márton, a liba és a püspökfalat

Úgy tartják: aki Márton napon libát nem eszik, az egész évben éhezik. Nosza rajta, együnk libát! Hozzá pedig koccintsunk az újborral! A Remma’s Bistro hagyományaihoz híven igazi libás különlegeséggel és minőségi borokkal vár november 13 -17. között. Ha nem akarsz lemaradni, foglalj asztalt mielőbb!

Márton nap (november 11.) jeles esemény a kalendáriumban. A hagyomány szerint ekkor jön el az éves gazdasági munkák lezárása és kezdődik a téli pihenés, az ünnepekre való felkészülés. De hogyan is kapcsolódik össze Márton és a liba?

Tours-i Szent Márton Pannóniában, Szombathely környékén született a IV. század elején. 15 évesen lett Galliában római lovastiszt, majd 18 évesen búcsút mondott a katonáskodásnak és a keresztény egyháznak szentelte életét. A legenda szerint Galliában találkozott egy meztelen koldussal és megesett a szíve a nélkülözőn, így saját köntösét egy kardcsapással kettévágta, hogy megoszthassa azt. A következő éjszakán megjelent előtte Krisztus a fél köntösben, mivel ő maga volt az, aki próbára tette Márton könyörületességét. Márton innentől kezdve Istent szolgálta és jóságáról már életében legendák keringtek. 371-ben Tours város püspökévé választották. A szerény Márton azonban nem tartotta magát méltónak erre a címre és a libaólban bújt el. Csakhogy a libák gágogásukkal elárulták. Így vált elválaszthatatlanná Márton és a liba.

Na de milyen is az igazi Márton-napi liba? A tavasszal kikelő kislibák hagyományosan nyárra nőnek meg akkorára, hogy érdemes legyen levágni őket. A Márton-napra nevelt libák azonban több hónapig a legelőn voltak és kevés takarmány-kiegészítést kaptak. Életük végét pedig – a megfelelő zsírréteg kialakulásához – szűk helyen töltötték. Szóval az igazi Márton- napi liba 7-8 kilós, „még nem vén, nem kemény és nem szívós, a húsa azonban erőteljes, ízekben gazdag” – írja Magyar Elek, alias Ínyesmester. A Márton-napi libából készül az igazi ludaskása, a hája isteni töpörtyűvé és mennyei libazsírrá nemesedik. És akkor még nem is beszéltünk a zamatos libacombokról, mellekről. No és a libamájról, ami nem más, mint a libalét apoteózisa.

De a libapecsenye nem pusztán menyei lakoma, hanem számos hiedelem is kapcsolódik hozzá. A mellcsontjából például az időjárást jósolták meg régen. A liba húsából pedig szokás volt küldeni a papnak is, mégpedig az állat hátsó részéből. Innen ered „püspökfalat” szavunk.

Szent Márton „a bornak is bírája”, hiszen Márton napjára már kiforrt az újbor, s a libavacsorához természetesen már ez dukál. S ha már tudjuk, hogy aki Márton napon libát nem eszik, az egész évben éhezik, akkor érdemes azt is észben tartani, hogy aki Márton-napján spicces lesz a bortól, az a következő évben megmenekül a gyomorfájástól és a fejfájástól.

Márton napjára a Remma’s Bistro igazi ínyenc libalakomával készül. Lesz itt minden, mi szem-szájnak ingere: liba ramen, liba rilette, liba sonka, sólet libamell, füstölt-töltött libanyak, konfitált libacomb és libamáj bruleé. Mellé pedig minőségi újborokat kínálunk.

 

Pszt! Nálunk nem pusztán egy napig tart a libavacsora, de ha nem akarsz lemaradni, foglalj asztalt mielőbb!  asztalfoglalas@remmas.hu